NS 1100 botsneuzen (N)

BOTSNEUS SET VOOR MINITRIX NS 1100

 Snel nadat er een botsneus set voor de Rivarossi NS 1100 was uitgebracht, kwam dezelfde vraag voor de 1100 van Minitrix. Alle gegevens en tekeningen waren aanwezig en derhalve duurde het niet lang voordat de set in N verkrijgbaar was.

Aan de 1100 van Minitrix hoeft niet veel te worden veranderd om de botsneus uitvoering te maken. Alleen het lijmen van de witmetaal neuzen aan het door Minitrix gebruikte kunststof was problematisch. Uiteindelijk werd als oplossing gevonden 2 componenten metacrylaat lijm van Loctite (multi bond) of van Alabastine (Duo lijm). Tegenwoordig is er een nieuwe lijm op de markt gekomen, die goed voldoet: Pattex secondelijm uni-rapide plastics. Een mond vol, maar werkt goed. We hebben deze lijm niet overal kunnen vinden, maar hij was wel te krijgen bij vestigingen van Big Boss bouwmarkten. 

Als gevolg van navraag zijn er nog een paar onderdelen afgegoten zodat er van de set nog een paar stuks aanwezig zijn. Bij belangstelling even informeren via ons e-mail formulier.

Minitrix heeft een korte tijd de 1100 met botsneus aangeboden of in elk geval aangekondigd. Wij zagen destijds het model op de beurs in Neurenberg staan als Neuheit. Ook waren we niet onaangenaam verrast toen bleek, dat Minitrix het model in de vitrine had opgebouwd met een set van onze botsneuzen. Dit uiteraard eenmalig.


Hierboven de inhoud van de botsneusset.
 
Koppelingen.
 
Echter, na een scherpe opmerking van een van onze klanten, moeten we inhoud enigszins aanpassen: de beide koppelingen maken GEEN deel uit van de set. De foto opname is vroeger gemaakt toen de verkoop nog via THS liep en zij de koppelingen bijsloten. Sinds de grootserie fabrikanten geen onderdelen meer willen verkopen voor modellen van anderen kunnen de koppelingen niet meer in aantallen worden ingekocht. De fabrikanten willen alleen onderdelen voor reparatie verkopen via de gevestigde winkeliers en dan kun je één of hoogstens enkele koppelingen kopen.
 
De koppelingen op de foto waren afkomstig van Minitrix onder nummer 40/0623/00. Of dit nummer nog actueel is, weten wij ook niet. Bij ROCO was een overeenkomstige koppeling beschikbaar onder nr 2157S; dit is de koppeling onder de oude ROCO NS 1300. 
Kenmerk van deze koppeling is dat de schachtlengte, dus tussen de koppelingskop en de achterkant, waar dat plaatje zit, 5,6 mm lang is. De gehele koppeling is 11,8 mm lang.
 
De originele koppeling is ook met de botsneus bruikbaar. Echter ontkoppelen via een ontkoppelrail waarbij de koppelingen via het aangegoten pinnetje worden opgetild, is niet meer mogelijk. Bij het omhoogkomen van de originele koppeling stoot deze onder tegen de bufferbalk verlenging. Een oplossing is om het pinnetje gewoon af te knippen. Dan komt de koppeling van het aanhangende rijtuig wel omhoog en dat moet voldoende zijn voor het ontkoppelen. Meestal gaat dat ook goed, maar toleranties op de hoogte boven de rail van de diverse rijtuigen en wagens kunnen wel eens roet in het eten gooien. Over blijft dan wel dat de loc en rijtuig redelijk kort gekoppeld zijn en voor het aanzien is dat niet slecht.